Blog

A békésszentandrási Szent András Sörzfőzde immáron több, mint 30 éve töretlen
népszerűségnek örvend a sörrajongók körében, szinte az elsők között tűzte zászlajára a
minőségi sör misszióját. A sör mellett a közelmúltban cider készítésébe fogtak egy
hosszútávú projekt keretében, a békésszentandrási almaborok Kertem Cider márkanév
alatt indultak hódító útra. Kíváncsian várjuk, hogy egy olyan üzem akik már bizonyítottak
egy teljesen más területen, hogyan látják a ciderek magyarországi térhódítását. A
Fizzyness kérdéseire a Kertem Cider és a Szent András sörfőzde ügyvezetője, Bukovinszky
Béla válaszolt.

Méz, gyümölcsök, fűszerek, új ízek és persze még több méz!
Ezekkel a jelszavakkal indította útjára a Mad Scientist budapesti kraft sörfőzde a Mead Scientist névre keresztelt mézsör projektjét. De mi is az a mead, azaz a mézsör, mely manapság újra reneszánszát éli a kisüzemi italok világában?

A Rudy's kombuchák Lettországból, Kuldiga városából származnak.

Akik pedig megálmodták őket: Egor és Daria.

A Czider mögött Orsi (közgazdász) és Kata (pszichológus) áll. A vállalkozás ötlete egy cider kóstolón pattant ki Orsi fejéből, aki már évek óta lelkes cider fogyasztó volt. Az internetes és szakirodalmi önképzést pár literes próbagyártásások és barátoknak szervezett kóstoltatások követték. Egy ilyen alkalommal szeretett bele Kata az ötletbe és a Cziderbe, és kapcsolódott be a munkába. Közösen céget alapítottak, és elkezdték egy vértesboglári családi ház átalakítását. Ezzel párhuzamosan jött a szakmai elmélyülés, Orsi Angliában egy kézműves ciderkészítő mellett tanulta ki a mesterség fortélyait. 2012 év végén kezdett el erjedni az első Czider a vértesboglári üzemben. Az ezt követő 7 év a technológia és recept tökéletesítésével telt.  2019-re kinőtték a vértesboglári ház falait. A zalai Gelse-Kilimán határában találtak új otthonra egy almaültetvény szomszédságában.

A MadDog Craft Cider családi vállalkozás, Andi (kertészmérnök) és Keith (logisztikai szakember) állnak a háta mögött.

Keith Angliában született és nőtt fel, helyi hagyományoknak megfelelően cider-rajongó. 2007-ben költözött Magyarországra, ahol csodálkozva tapasztalta, nem, vagy csak nagyon limitálva lehetett cidert kapni. Tovább növelte a csodálkozását, amikor megtudta, hogy egyébként Magyarország milyen kiváló almatermő vidékekkel rendelkezik, és hogy az almatermesztésnek itt is milyen nagy hagyományai vannak. Beleásta magát az almafajták világába, a piaci elemzésekbe, a törvényi szabályozásokba, és ekkortájt találkozott Andival is, aki hasonló lelkesedést mutatott a cider iránt.

2014-ben alapították meg közös cégüket, és kezdték meg saját ciderük kísérleti gyártását. Egyik-másik tétel egész ihatónak bizonyult, de azért mégis úgy gondolták, hogy az eddig megszerzett tudásukat nem ártana profi segítséggel gyarapítani. Így kötöttek ki újra Angliában, azon belül is Somerset térségében, ahol egy kicsi, ám annál profibb termelőnél volt alkalmuk bepillantani, hogy hogyan is kell ezt emelt szinten csinálni. Mind fizikailag, mind szellemileg elfáradva, de feltöltődve, és sok új baráttal gazdagodva tértek vissza Magyarországra, és még elszántabban látak neki az „igazi Magyar Kézműves Cider” előállításának.