Blog
fizzyness
2023.07.12 21:08

A tökéletes ciderezésre ötlet: "Barátokkal, családdal, Etyeken az almásban."

A tökéletes ciderezésre ötlet: "Barátokkal, családdal, Etyeken az almásban."

A bor világából érkezett fiú, a borrajongó apa, az elhivatott szakmai borász csapat, a természet és az alma. Közösen, együtt vágtak bele a kalandba, ahol mindenkinek a legjobbat kell adnia magából, mert prémium minőségű, 100% almából készült, friss magyar cidert készíteni csak eltökélten és soha nem múló szenvedéllyel lehet. Elmondásuk alapján kézműves gondoskodással nevelik italainkat, minden nap odafigyelve a fejlődésükre, mert hiszik, hogy az általunk képviselt minőség segíthet a magyar ciderkultúra megteremtésében és felvirágzásában. Szeretnék, ha a BudaPrés fogyasztói belekóstolhatnának azokba a kalandokba, amiket a cider rejt magában és a „minőségi cidereket fogyasztók családja” minden nap nyitott, kíváncsi és ínyenc tagokkal bővülne. Hitvallásuk, hogy a cider legjobb dolog, ami az almával történhet. Interjú sorozatunk következő ciderkészítő manufaktúrája az etyeki Budaprés Cider.

Mikor ismerkedtetek meg a ciderek világával?

Dani angliában élő nővérét látogatta gimnazista korában, amikor először találkozott ciderrel. az ital egyből megfogta és elkezdett tematikusan kóstolni. A következő évben a családi nyaralás már Normandiában volt a cider szülőhazájában. Később rengeteg kóstoló és mámoros beszélgetés ciderkészítőkkel oda vezetett, hogy feltették a kérdést, itthon miért nincs minőségi cider? Miért nem csinájuk meg mi?


Mi vezetett ahhoz, hogy fogyasztóból termelővé váljatok?

Magyarország alma nemzet, de nincs cider (almabor) termelés. Daniék a szőlő bor világából azért is váltottak almaborra, hogy ennek a nagyszerű italnak megmutassák a magyar oldalát.

 

Ha valakit pár mondatban be kellene vonni a ciderfogyasztásba, hogyan szoktatok belekezdeni, mi az edukációs első lépése?

 A cider sokban hasonlít a szőlő borhoz. Gyümölcsből van, így szezonális a készítése és szintén évente csak egyszer lehetséges. Erjesztjük, nem főzzük. Lehet boros pohárból inni, de szeretjük üvegből is, vagy ahogy éppen esik. Órákon keresztül tudok beszélni egy ciderről, de azt gondolom a lényege, hogy megtetszik a fogyasztójának vagy sem. Illata az alma mindenféle formája (nyers, oxidált, sült, főzött, cukrozott, karamellizált, stb) és enyhén buborékos. Könnyedebb mint egy bor és nem telít el úgy mint a sör. Barátokhoz, péntek estékhez ajánlom, bár a hét többi napján is magas hatásfokkal működik. J rengeteg ételhez lehet párosítani, mi ezt meg is tesszük.

Angliában és Fanciaországban a különböző almaborok szinte mindennapi fogyasztási cikkek. Magyarországon hol képzelitek el a cidereket az italkultúránkban?

A cider a bor-pezsgő-sör között helyezkedik el, de mivel más gyümölcs és technológia, így a legjobb, ha nem hasonlítjuk, csak megkóstóljuk és ha tetszik élvezzük. A célunk az lenne, ha a cider egy külön kategória lenne itthon is. Ezért sokat dolgozunk, mert ez egy edukációs folyamat, mire mindnki megérti milyen is az igazi cider és az mennyi munkával jár. A finom dolgok viszont kivétel nélkül sok munkát igényelnek. 

 

Hogyan lehetne népszerűsíteni a cider kultúrát?

Mi idén azt tervezzük, hogy az etyeki birtokunkra meghívjuk az összes magyar ciderkészítőt pünkösd hétvégéjére és az almásban piknikezve lehet majd ciderezni. A cider feszten lesznek foodtruckok is és valamilyen zenei programot is szeretnénk. Május 27-28 BudaPrés birtok Etyek, Öreghegy.

 

Szerintetek a csapolt cider megállná a helyét a magyar kocsmákban? Hosszú az út még addig?

Abszolút. Mi nagy jövőt látunk benne. Nincs akkora különbség mint a sörnél, de valamiért mégis jobban szeretem. Azoknál a partnereinknél, ahol van, szuperül megy és ráadásul fenntarthatóbb mint az üveg csomagolás.

 

Számotokra milyen egy tökéletes ciderezés?

Barátokkal, családdal, Etyeken az almásban. Itt indult az álmunk és itt is szeretnénk megöregedni.

 

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Ültetünk. Idén reményeink szerint elképesztő dolgok fognak történni a BudaPrés életében. Tavasszal almafákat ültetünk, amiket mi válogattunk sok éves munkával és nyáron megnyitjuk a kóstoló termünket. Így nem csak gyűjtjük, de adni is tudjuk majd az élményeket.

 

Hogyan látjátok magatokat és a cider kultúrát 3 év múlva?

Reményeink szerint sok ember szeret addigra bele a ciderbe. Mi ezen fogunk dolgozni, hogy ezt a nagyszerű italt és annak szeretetét továbbadjuk. Szeretnénk évente egyre több programot kis etyeki birtokunkon, mert almafák közt a legjobb az élet.