Blog
fizzyness
2022.02.26 17:05

Czider, ahol a termékfejlesztésről fog szólni az idei év

Czider, ahol a termékfejlesztésről fog szólni az idei év

A Czider mögött Orsi (közgazdász) és Kata (pszichológus) áll. A vállalkozás ötlete egy cider kóstolón pattant ki Orsi fejéből, aki már évek óta lelkes cider fogyasztó volt. Az internetes és szakirodalmi önképzést pár literes próbagyártásások és barátoknak szervezett kóstoltatások követték. Egy ilyen alkalommal szeretett bele Kata az ötletbe és a Cziderbe, és kapcsolódott be a munkába. Közösen céget alapítottak, és elkezdték egy vértesboglári családi ház átalakítását. Ezzel párhuzamosan jött a szakmai elmélyülés, Orsi Angliában egy kézműves ciderkészítő mellett tanulta ki a mesterség fortélyait. 2012 év végén kezdett el erjedni az első Czider a vértesboglári üzemben. Az ezt követő 7 év a technológia és recept tökéletesítésével telt.  2019-re kinőtték a vértesboglári ház falait. A zalai Gelse-Kilimán határában találtak új otthonra egy almaültetvény szomszédságában.

Hogyan lesz az almából cider? Hogyan telik a szüreti időszak? Milyen technológiával dolgoztok? Mik történnek az üzemben év közben?

A Czider 100% préselt almaléből, adalékanyagok hozzáadása nélkül készül.

A zalai almáskertben kézzel szedett és gondosan összeválogatott almafajtákat daráljuk, préseljük, majd az így nyert 100%-os almalevet acéltartályokban, élesztő hozzáadásával erjesztjük.

Az erjedés kb. két hét alatt megy végbe, ezután fejtjük az almabort és pár hónapig tovább érleljük a tartályokban.

Palackozás előtt újra átfejtjük és durva szűrőn áteresztjük, majd a megfelelő visszaédesítés után palackokba töltjük. Ezután kezdődik a palackban érlelődés, ami szintén pár hónapig tart, és amely alatt létrejön a palackokban a szénsav. Termékünk tehát folyamatosan változik és kerekedik, és minden Czider minimum 6 hónapot érlelődik mielőtt a polcokra kerül.

Jelenleg nem pasztörizálunk, így az aromás, almás jegyek jobban tudnak érvényesülni a cider ízében. A palackérlelési eljárás pedig hosszan eltarthatóvá teszi a terméket.

A cider gyártás nálunk erősen szezonális, mindig igyekszünk a frissen szüretelt almából gyártani akárcsak a borászatokban szokás. Az almafákat (akár csak a szőlőt) egész évben gondozni kell, ugyanakkor bár az üzem az almáskert közepén helyezkedik el, az almatermesztést egy profi csapat végzi, mi már csak a gyümölcsét élvezzük. A szüreti időszak a legmozgalmasabb, folyamatosan figyelni kell hogy melyik a legalkalmasabb pillanat az almaszedésre. Nagy szervezést igényel a különböző almafajták különböző érési idejének megfelelő szüret megtervezése és végrehajtása.

Ugyanakkor igénytől függően akár többször is tudunk gyártani egy évben, nem csak közvetlenül a szüret után. A nagykapacitású hűtőház ugyanis lehetővé teszi az almák pár hónapig való eltarthatóságát.

Hogy néz ki egy napotok?

Mindkettőnknek van másik állása is, így a Czider-üzlet nem tölti ki teljes mindennapjainkat. Szezonális jelleggel, illetve ahogy a munka megkívánja szoktunk a ciderrel foglalkozni.

A gyártások és palackozások idején természetesen jelen vagyunk a zalai üzemünkben, egyébként pedig Budapestről intézzük a logisztikai, sales, marketing és egyéb feladatokat.

Milyen a terveitek vannak 2022-re?

Az idei évünk a termékfejlesztésről szól.

Az eddigi cidereink kizárólag magyar desszertalmák házasításából készültek, egy hamarosan debütáló tételben viszont tradicionális angol cideralmát is használunk, melyből egy új, izgalmas ízvilágú, testesebb cider készül.

Emellett kis tételekben folyamatosan kísérletezünk további kombinációkkal is, több új terméket szeretnénk piacra dobni a közeljövőben.

Ezzel egyidőben pályázati pénzből egy modern, gépesített üzem kialakításán dolgozunk. A beszerzések nagyrészt már megtörténtek, így ezek üzembe helyezése, tesztelése van most a fókuszban. Ez lehetővé teszi új gyártási technológia bevezetését is. A hagyományos palackérlelés mellett hozzáadott szénsavval is szeretnénk cidert készíteni, természetesen megtartva az eredeti minőséget. Ez a szénsavasítási eljárás lehetővé teszi, hogy jobban kontrollálható legyen a termék és szélesebb köröket is megszólíthassunk vele. A komoly cider-rajongók számára természetesen megtartjuk a hagyományos palackérlelt verziót is.

 

Kép forrása: https://www.czider.hu/

A Czider termékek megtalálhatóak webshopunkban.