Blog
fizzyness
2022.03.06 16:35

MadDog Craft Cider-nél a 2022. év nagy vízválasztó lesz

MadDog Craft Cider-nél a 2022. év nagy vízválasztó lesz

A MadDog Craft Cider családi vállalkozás, Andi (kertészmérnök) és Keith (logisztikai szakember) állnak a háta mögött.

Keith Angliában született és nőtt fel, helyi hagyományoknak megfelelően cider-rajongó. 2007-ben költözött Magyarországra, ahol csodálkozva tapasztalta, nem, vagy csak nagyon limitálva lehetett cidert kapni. Tovább növelte a csodálkozását, amikor megtudta, hogy egyébként Magyarország milyen kiváló almatermő vidékekkel rendelkezik, és hogy az almatermesztésnek itt is milyen nagy hagyományai vannak. Beleásta magát az almafajták világába, a piaci elemzésekbe, a törvényi szabályozásokba, és ekkortájt találkozott Andival is, aki hasonló lelkesedést mutatott a cider iránt.

2014-ben alapították meg közös cégüket, és kezdték meg saját ciderük kísérleti gyártását. Egyik-másik tétel egész ihatónak bizonyult, de azért mégis úgy gondolták, hogy az eddig megszerzett tudásukat nem ártana profi segítséggel gyarapítani. Így kötöttek ki újra Angliában, azon belül is Somerset térségében, ahol egy kicsi, ám annál profibb termelőnél volt alkalmuk bepillantani, hogy hogyan is kell ezt emelt szinten csinálni. Mind fizikailag, mind szellemileg elfáradva, de feltöltődve, és sok új baráttal gazdagodva tértek vissza Magyarországra, és még elszántabban látak neki az „igazi Magyar Kézműves Cider” előállításának.

Hogyan lesz az almából cider? Hogyan telik a szüreti időszak? Milyen technológiával dolgoztok? Mik történnek az üzemben év közben?

Az almát az üzemünkhöz közeli ültetvényről szerezzük be. Általában november közepével szállítjuk be az almát az üzembe. Jelenleg étkezési alma fajtákat használunk, de már folyamatban van egy mini ültetvény kialakítása az üzem területén, kifejezetten cideralma fajtákból. Az almát a beszállítás után kb egy hétig pihentetjük még, hogy beltartalmi értékei a préseléshez jobban megfeleljenek. Ezután mossuk, válogatjuk az almát, daráljuk, majd kipréseljük a levét. Nálunk egy hagyományos cider prés van beállítva erre a célra, amit kézi erővel működtetünk. Ez egy farácsokból álló szerkezet, melyek közé az almapépet muszlimba csomagolva kell behelyezni, és így préselődik ki a leve, nyomás hatására. A levet ezután az erjesztő tartályok töltjük és megkezdődik az erjedés. Miután általában november végére már hideg van, az erjedés csak beidulni tud, és télen az egész hibernálódik, majd tavasszal újra beindul az erjedés. Ezek után többszöri fejtés szükséges, hogy szép tiszta cidert kapjunk. Ha ez megvan, jöhet a palackozás. A teljes folyamat kb. 5 hónapot vesz igénybe. Az eljárás egyébként szinte olyan mint egy borkészítés, csak itt nem szőlő, hanem alma az alapanyag.

Hogy néz ki egy napotok?

Általában az üzemben Keith dolgozik, ő végzi a termelési munka nagy részét, én (Andi) inkább csak a szüreti időszakban segít be neki a család többi tagjával egyetemben. Én főként az adminisztratív oldalát viszi a cégnek. Attól függően, hogy az év mely szakászában vagyunk, mindig más munkák vannak előtérben. Például mi palackozni is csak kisebb mennyiséget szoktunk egyszerre, a cider nagy része az erjesztőtartályokban pihen.

Milyen a terveitek vannak 2022-re?

A 2022-és év most nagy vízválasztó lesz nekünk. Bekerültünk a SPAR Hungaricool programjába, ami egy kisvállalkozásokat támogató program és egy nagyon nagy lehetőség nekünk a fejlődésre. Egész évben lehet majd kapni háromfelé MadDog Cidert az Intersparokban. Ezentúl bemutatkoztunk a Cápák között című TV műsorban is, ahol befektetést ugyan nem kaptunk, de ország-világ előtt be tudtuk mutatni a terméket. Ezen úl, amint már korábban említettem, egy cideralma ültetvény kialakítását tervezzük, illetve egy kis cider bemutató-kostoló helyiség kialakításán is dolgozunk, ahol az érdeklődők első kézből kóstolhatják majd a MadDogot. Tervezzük új ízek bevezetését is, valamint tervezünk megjelenni egy prémium, 0,7 literes kiszerelésű ciderrel is.

 

Kép forrása: http://maddogcraftcider.com/

A MadDog termékek megtalálhatóak webshopunkban.