Blog
2022.08.11 18:13

A Mead Scientist és a mézsörök

A Mead Scientist és a mézsörök

Méz, gyümölcsök, fűszerek, új ízek és persze még több méz!
Ezekkel a jelszavakkal indította útjára a Mad Scientist budapesti kraft sörfőzde a Mead Scientist névre keresztelt mézsör projektjét. De mi is az a mead, azaz a mézsör, mely manapság újra reneszánszát éli a kisüzemi italok világában?

Az USA-ban és Nyugat-Európában a kraft sörökhöz hasonlóan már hóditanak a meadek, azaz a mézsörök vagy mézborok, de maga a műfaj egyáltalán nem az új évezred találmánya, sőt, az egyik legősibb ital szerte a világon! Már évezredekkel ezelőtt, még a sörök és a borok elterjedése előtt felfedezte az ősi civilizációk embere a méz alapú italok erjesztésének tudományát.

A mead elkészítéséhez méz és víz szükséges, melyet aztán élesztő segítségével erjesztenek. Az erjesztés során az italt gyakran különböző fűszerekkel, gyümölcsökkel, gabonafélékkel vagy komlóval ízesítik, létezik habzó mead és szénsavmentes változat is. Ami azt illeti, a fűszerezés tekintetében szinte végtelen a lehetőség, nem is csoda, hogy a Mad Scientist mézsör üzemében, azaz a Mead Scientisnél igen különleges, izgalmas és határokat feszegető italokat készítenek a mézsör zászlója alatt.


A Techno Viking egy „melomel”, azaz olyan mead, mely gyümölcs hozzáadásával készült. Ez esetben egy 7,6%-os (meadeknél egyáltalán nem szokatlan a magasabb alkohol tartalom) málnával, mangóval és yuzu-val készült melomelről van szó, mely igen frissítő és mégis komplex ital.

A Cherry Cola-O pedig egy 7%-os savanykás, meggyel és kólaaromával készült „bragott” azaz olyan mead, melynek alapja a méz mellett a cefrézett maláta.

Ők maguk így nyilatkoznak a honlapjukon a mézsör készítésről:

„Egy ideje elindultunk egy itthon még járatlan úton és a megszokott alapanyagok mellett a legjobb minőségű – elsősorban hazai – mézekkel dolgozva hoztunk létre új italokat. Mind a hagyományos főzdében, mind az alternatív fermentációjú üzemben folyamatosan készülnek az új főzetek, meadek, melomelek, bragottok és ki tudja még más.”

Mi a Fizzynessnél imádjuk a Mead Scientist mézsöreit és kíváncsian várjuk a folytatást! A Mead Scientist Techno Vikingje és a Cherry Cola-O elérhető a webshopunkban. (www.fizzyness.hu)

Ha érdekel a mead-ek világa, kövess minket facebookon és instagramon! A jövőben is keress minket bizalommal, ha mead-eket kóstolnátok a barátokkal!