Blog
fizzyness
2022.03.21 16:35

A lett Rudy's kombuchák nagyon eltérnek a bioboltok polcain taláható társaiktól

A lett Rudy's kombuchák nagyon eltérnek a bioboltok polcain taláható társaiktól

A Rudy's kombuchák Lettországból, Kuldiga városából származnak.

Akik pedig megálmodták őket: Egor és Daria.

Hogy kezdtetek el kombuchát készíteni?

Három éve kezdtünk otthon kombuchát készíteni, először csak magunk és barátaink részére. Kísérleteztünk, a nagyüzemi, tömegpiaci kombucháktól eltérő ízeket kerestünk. Egyszer csak azt vettük észre, hogy a barátaink egyre többször jönnek kombucháért hozzánk, ezért úgy döntöttünk, hogy befőttes üvegben eltesszük nekik. Majd vettünk egy kézi dobozolót, és elkészítettük az első batchünket. 50-60 db doboz készült elsőre. Beer-gun-nal töltöttük meg a can-eket, ahogy a házi sörfőzők szokták. Egy nap alatt eladtuk az összes dobozt. A címkéje nagyon egyszerű volt, Rudyt, a kutyánkat nyomtattuk rá. (Mindig vicces elmesélni, hogy a kutyánkról neveztük el a cégünket.) Arra jutottunk, hogy érdemes lenne kicsivel többet csinálnunk. Havonta 500 litereket gyártottunk otthon. Kézzel töltöttük és címkéztük a dobozokat. Rájöttünk, hogy az emberek szeretik a termékeinket, amiket kraft kocsmákban és kávézókban kaphattak meg alkoholmentes sör vagy limonádé alternatívakén. Fél évvel később jött a covid, és megállt teljesen az értékesítés. Kicsit még örültünk is neki, hogy van egy lélegzet vételnyi szünetünk, mert egy ideje nem tudunk annyi kombuchát készíteni, amennyit el tudunk volna adni. Át kellett gondolnunk, hogy hogyan tudnánk növelni a termelést. Se pénzünk, se lehetőségünk nem volt saját helyet bérelni vagy berendezéseket vásárolni, ezért megegyeztünk a barátainkkal, hogy kibéreljük a sörfőzdéjük egy részét. Nagyon jó döntésnek bizonyult, mert profi felszereléshez jutottunk, aminek segítségével tudtuk fejleszteni receptjeinket, és stabilabb termékeket tudtunk létrehozni ízfokozók és adalékanyagok hozzáadása nélkül. Havonta néhány tonna készterméket tudtunk már gyártani, szebbé váltak a csomagolásaink, lett webshopunk és pár nagyobb vevőnk is. Minden jól alakult, de továbbra is egy saját üzemről álmodoztunk, és megállás nélkül kutattuk a lehetőségeket. Végül találtunk egy megfelelő helyet, hitelt vettünk fel, hogy megvásároljuk a saját fermentáló és doboztöltő berendezésinket. Így telt az első szezonunk 2021-ben, és most újabb lépcsőhöz érkeztünk. 6000 liternyi erjesztési kapacitásunk van, és a világ legjobb csapatával dolgozunk együtt, de továbbra is friss bazsalikomot teszünk a málnás-bazsalikomos kombuchába, kókuszreszeléket áztatunk és csak 100%-os gyümölcspüréket használunk. Nem pasztörizálunk, miden úgy történik mint 3 évvel ez előtt, csak most már 24.000 liter kombuchát tudunk készíteni havonta.

 

Hogyan készül a kombucha?

Természetesen különbözünk a többi kombucha-főzdétől.

Egyrészt a teljesen szokatlan ízvilág miatt. Olyan italokat készítünk, amiket mi is szeretünk, sokkal kiegyensúlyozottabbakat, kevésbé agresszívebbeket és kevésbé savanyúakat. A Rudy’s kombucha mindenkinek való, nemcsak a rajongóknak vagy kombucha-geekeknek. Ha a címkén azt látod, hogy mangó, akkor mi azt akarjuk, hogy érződjön is a mangó.

Másodrészt a fermentálás lépéseinek számában. Szerintünk csak a másod- illetve harmaderjesztésnél lesz igazán jó az íze a kombuchának. A másoderjesztés nyomásálló tartályban történik, aminek köszönhetően lesz természetesen szénsavas a kombucha. Nem kell külön széndioxidot hozzáadnunk a termékekhez.

Harmadrészt az innováció miatt. A másoderjesztésnél nem teszünk cukrot a kombuchához, hogy ízletes és alacsony kalóriatartalmú italok jöhessenek létre. Arra törekszünk, hogy növeljük a termékek minődégmegőrzési idejét, hogy el lehessen tartani hűtés és pasztőrözés nélkül sokáig. Emiatt nyertük el az első helyet a „leginnovatívabb innivaló” kategóriában idén Dubaiban megrendezett a Gulfood Awards-on.

Milyen terveitek vannak 2022-re?

A 2022-es szezonra termelés növelést, számos export piacra lépést tervezünk. Céljaink között szerepel egy második dobozológép beszerzése, és alkoholtartalmú kombucha készítése, amikkel kiállításokra fogunk járni, például ott leszünk Tallinban és Cologne-ben is.